Avanza Sparkonto


Avanza

Många förknippar Avanza enbart med att vara aktiemäklare. Det var även företagets enda tjänst när det startade 1999. Sedan dess har utbudet vuxit kraftigt och idag är Avanza en av Sveriges största plattformar för investeringar och sparande.

Den stora fördelen med Avanza är att de har sparkonton från flera olika banker. Därmed kan man lätt flytta pengarna mellan olika sparkonton och banker utan att behöva bli kund i en ny bank.

Snabbrecension

 • Statlig insättningsgaranti
 • Du väljer förlig eller fast ränta
 • Välj mellan flera aktörer
Vårt betyg:

Öppna sparkonto

Kontofakta

Högsta ränta1,20 %
InsättningsgarantiJa
Sparperiod3 år
Minsta belopp0 kr

Spara - Insättningar/Uttag

Det som skiljer Avanza mot andra banker är att de har samarbete med flera banker och därmed kan erbjuda ett flertal alternativ. Sparkonton finns att välja på från Santander, Nordax, Collector och Klarna.

Utan bindningstid

Hos samtliga fyra banker går de att starta upp sparkonto utan bindningstid. Dessa sparkonton ger alltid lägst ränta men har fördelen att pengarna alltid går att ta ut.

Med bindningstid

Sparkonto med bindningstid erbjuds enbart av Klarna. Här går det att välja på bindningstid på 3,6,12 och 24 månader.

Så öppnar du sparkonto hos Avanza

 1. Öppna sparkonto

  På hemsidan står det ”Bli kund på 3 minuter med BankID” men sanningen är att registrering går fortare än så. Nya kunder registrerar sig snabbt via tre enkla steg. Detta genom att ange personnummer, kontaktuppgifter och identifiera sig med BankID.

 2. Logga in och öppna konto

  Inloggning sker med personnummer och BankID. I inloggat läge kan sedan olika sparkonton startas upp. Detta sker på någon minut.

 3. Insättning / Uttag

  Insättning till sparkontot kan ske på flera olika sätt. Enklast är via Direktinsättning vilket kan ske via storbankerna och Danske Bank. Ett annat alternativ är att insättning sker via banköverföring. I detta fall kan det ta upp till en bankdag innan beloppet registreras hos Avanza.

  Efter att insättning skett till kontot hos Avanza kan pengarna flyttas vidare till det sparkonto där man önskar ha dem.

  Vid uttag kan det även ta en bankdag innan pengarna syns på mottagarkontot.

Risk vs Avkastning

Då samtliga sparkonton som går att välja hos Avanza har statlig insättningsgaranti tar du aldrig någon risk med det kapital som placeras på dessa konton. Den enda risken som du tar är att bättre ränta går att få någon annanstans.

Risk

Avanza samarbetar med flera olika banker vilket gör att utbudet är stort på olika sparkonton. Det betyder däremot inte att räntan som erbjuds hos de olika bankerna alltid är exakt samma som går att få via Avanza.

Exempel: I augusti 2017 erbjöds en ränta på 0,5% via Avanza om pengarna placerades på Sparkonto+ Collector. Men den som istället registrerade sig hos Collector Bank kunde som bäst få 0,6%. I vissa fall kan du alltså få bättre ränta om sparkonton öppnas direkt hos banken. Detta ska däremot ses som undantagsfall.

Avkastning

Eftersom Avanza låter sina kunder placera pengarna i flera olika bankers sparkonton är det viktigt att först jämföra vilken ränta som går att få. Det skiljer alltså mellan de olika bankerna samt om man väljer bindningstid eller inte.

Exempel:

Högst rörlig sparränta – Sparkonto+ Collector med 0,5% ränta

Högst bunden sparränta – Sparkonto+ Klarna 24 månader med 0,95% ränta

En fördel är att det lätt går att flytta pengarna mellan de olika sparkonton som erbjuds hos Avanza. Är räntan högre kan pengarna flyttas på någon minut.

Avgifter

Att bli kund hos Avanza är helt gratis. Så länge som enbart pengar sätts in på sparkonton uppstår inte heller någon kostnad. Banken har däremot ett mycket brett utbud av sparformer så som aktier, fonder, tjänstepension, ISK m.m. En del av dessa sparformer kan medföra kostnader precis som hos andra banker.

Att vara kund och öppna sparkonto är alltså helt gratis.

Avanza sammanfattat

Avanza Bank samarbetar med flera banker vilket gör att utbudet av sparkonton stort. Just det breda utbudet är bankens generella fördel. Att bli kund är alltid gratis och sedan finns tillgång till bland annat sparkonton, aktier, fonder, tjänstepension och pension.

Hos Avanza erbjuds både sparkonton med fria uttag och konton med bindningstid.

Fördelar med Avanza


Öppna sparkonto