Smarta spartips

Här nedan har vi samlat några av våra bästa spartips som kan ge dig en extra skjuts i ditt sparande. Vissa kan verka självklara medan andra kanske ger dig en positiv tankeställare. Har du ett eget spartips som du vill dela med andra? Använd vårt kontaktformulär och tipsa oss, så lägger vi upp den här på sidan.

Var realistisk i ditt sparande

Börja med att bestämma ett belopp som du känner dig bekväm med att spara varje månad. Om ditt sparande är långsiktigt är vårt råd att välja ett belopp som du vet klarar av att sätta under varje månad istället för att tvingas bryta dina månatliga insättningar redan efter ett par månader.

Sätt upp ett mål

Sätt upp ett mål för ditt sparande. Vill du köpa en ny bil, göra den där drömresan eller skicka iväg dina barn på college i USA när de blir äldre. Genom att sätta upp ett tydligt mål framför dig, blir det lättare att spara även under de perioder de känns tungt.

Rensa ut och sälj

Få en extra skjuts på ditt sparkonto genom att rensa ut förrådet och sälja det som går att sälja på till exempel Blocket. Man blir ofta förvånad hur mycket pengar man kan få in på saker som man själv inte ser något speciellt värde i.

Syna dina utgifter

Gå igenom dina månatliga utgifter. Vad kan du dra ner på för att maximera ditt sparande? Att kunna lägga några extra hundralappar per månad till ditt planerade sparande gör förvånansvärt mycket i slutänden redan efter några år.

Tänk efter före-knepet

Ytterligare ett spartips är att tänka till före du köper något. Börja redan imorgon. Fråga dig själv: behöver du verkligen denna pryl, plagg eller kaffekopp just nu? Om du tänker till och INTE köper den där saken som du var på väg att köpa, så har du gjort en besparing, oavsett summa. Genom internetbanken kan du sedan enkelt göra en överföring av samma summa från ditt kortkonto till ditt sparkonto och känna dig riktigt duktig. Prova gärna denna teknik. Den är mycket beroendeframkallande och gör att ditt sparkonto växer kontinuerligt även mellan de månatliga inbetalningarna.

Behöver du pengarna inom en snar framtid?

Tänk igenom om du kanske kommer att behöva pengarna inom kort. Är du på väg att flytta? Ska du börja studera? Att sätta in sina pengar på ett sparkonto som är låst under en sparperiod på till exempel 5 år, kan bli kostsam om du blir tvungen att ta ut dina pengar i förtid. Ofta tar bankerna ut höga avgifter vilket gör att ditt sparkapital blir lidande.

Vilken sparform passar dig bäst?

Fundera vilken sparform som passar dina sparmål bäst. När planerar du att ta ut dina pengar? Vill du ha möjlighet att ta ut pengarna i förtid? Om du har ett långsiktigt sparande är kanske fonder en alternativ sparform. Fondsparande ger ofta en högre avkastning under en längre tidsperiod och möjligheten att sälja finns alltid. Till detta adderar du också spänningen i att kunna följa utvecklingen på dina fonder i realtid.

Jämför dig inte med andra.

Det är lätt att dras med i dina bekantas sparvanor och följa deras exempel och månatliga sparsummor. Detta tycker vi är fel. Du bör se till dina egna förutsättningar och välja en nivå och en sparform som passar just dig. Annars är risken att du antingen sätter av för mycket pengar varje månad (och kan nästan inte unna dig något speciellt alls) eller så placerar du kanske pengarna i en sparform som du inte ens förstår.

Utnyttja klassikern

Något som många gör (och kanske du också) för sitt privatsparande är att spara lösa mynt i en flaska eller dylikt innanför dörren. Vi vet att du kanske tycker att detta tips är självklart, men faktum är att detta sparsätt kan ge åtskilliga tusenlappar under ett år på ett enkelt och smärtfritt sätt.