Sparlån Sparkonto


Sparlån

Hos Sparlån kan privatpersoner ansöka om lån på mellan 10 000 kr och 300 000 kr och amortera detta lån på 6 till 120 månader. Det är i dessa lån som investering kan ske av både privatpersoner och företag. Sparlån är därmed en plattform som för samman investerare och låntagare.

I och med att risknivån, och därmed även räntan, är olika hög för olika låntagare kan du som investerare själv välja vilken risknivå du vill investera på. Räntan som ges till långivarna hos Sparlån är 3-9% per år. Med tanke på att kreditförlusten i genomsnitt är 1% är det en hög avkastning i förhållande till risken.

Snabbrecension

 • Spara i lån till privatpersoner
 • Du väljer riskprofil och utlåningstid
 • Utspridd risk
Vårt betyg:

Öppna sparkonto

Kontofakta

Högsta ränta9,00 %
InsättningsgarantiNej
Sparperiod3 år
Minsta belopp1 000 kr

Spara - Investera

Via Sparlån.se kan privatpersoner och företag låna ut pengar till personer som vill låna pengar. Sparlån.se är därmed en mellanhand mellan låntagare och långivare vilket gör att lånen administreras av Sparlån samtidigt total anonymitet kvarstår mellan de olika parterna.

Det går till på följande sätt:

 1. Skapa kontot

  Att öppna ett sparande på Sparlån är gratis och mycket enkelt. På några minuter har du registrerat dig och kan sedan föra över pengar till kontot hos Sparlån. I detta läge väljs även investeringsprofil (riskprofil) något som kan ändras efterhand.

 2. Matchning

  Så fort det finns pengar på kontot påbörjar Sparlån att matcha din investeringsprofil mot låntagare som passar denna. Så fort det finns en matchning dras en summa från kontot och investeringen sker i ett lån.

 3. Matchas alltid mot flera olika lån

  För att minska risken sker investeringar i vardera lån på maximalt 5% av det kapital som är insatt på kontot (gäller vid insättning på över 5 000 kr). Därmed går det inte att investera mycket stora summor i ett enda lån. Med denna spridning skapas en betydligt mindre risk.

  Eftersom investeringen kommer att ske i flera olika lån kan du räkna med att hela summan är investerad inom cirka en månad. Det kan däremot ta längre tid beroende på hur stor summa som ska investeras samt vilken riskprofil som valts.

  Via Sparlån går det även att månadsspara vilket är ett enkelt sätt att regelbundet spara pengar i lån.

Risk vs Avkastning

Alla investeringar i lån (och i sparkonton utan insättningsgaranti) innebär en viss risk. Väljer du att spara pengar på detta sätt kan du få en betydligt högre ränta än med andra sparformer. Men du bör även vara insatt i risken och väga risk mot avkastning. Detta i likhet med alla investeringsformer.

Risk

När du lånar ut pengar via Sparlån är det du som långivare som tar den ekonomiska risken. Skulle låntagaren inte betala tillbaka pengarna (trots att Kronofogden blir inkopplad) kan det innebära att du förlorar det utlånade beloppet. För att minimera risken så mycket som möjligt för detta har Sparlån följande trygghetsfaktorer.

De pengar som sätts in hos Sparlån är inte skyddade av statlig insättningsgaranti. Detta ska alltså ses som investering där det finns risk att pengarna förloras. Däremot har kreditförlusten varit under 1% under de senaste åren och enligt dem själva är risken att jämföra med att investera i en svensk penningmarknadsfond.

Avkastning

Sparlån nämner att Genom att spara i privatlån kan du få högre sparränta än vid ett traditionellt sparande”. Det ska däremot förtydligas att Sparlån erbjuder investering i lån (utlåning av pengar) och inte direkt bör jämföras med ett sparkonto. Att investera i lån kan vara ett sätt att få hög ränta i förhållande till den risk som tas.

Ränta

Den bästa ränta som går att få hos Sparlån är 9%. Det som främst avgör avkastning beror på vilken investeringsprofil som väljs när kontot startas. Detta är även något som du kan ändra efterhand. Därmed kan man själv välja risknivå och förväntad avkastning på 3-9%.

På hemsidan framgår alltid ”Genomsnittlig utlåningsränta 30 dagar” vilket ger en indikation på förväntad avkastning. Utifrån denna siffra får sedan avgiften på 1,8% dras av (avgift) för att se hur stor avkastningen är.

Under de senaste åren har Sparlån i genomsnitt haft en utlåningsränta på 8-9% vilket därmed betyder att investerare fått ca 6-7% i avkastning per år.

Eftersom Sparlån enbart förmedlar annuitetslån betyder det att du får lika stor avkastning varje månad i form av amortering och ränta på lånet.

Uttag i förtid - Överlåt lånen

Om du väljer att investera i ett lån som löper på 6 år kommer denna summa vara låst under denna tid. Visserligen sker amortering och betalning av ränta varje månad men det går inte att ”ta ut sparandet i förtid”. Däremot finns en smidig lösning för de som har behov av att avbryta utlåningen för att därigenom få tillgång till pengarna.

En blankett skickas då in till Sparlån där man anger om hela eller delar av lånen ska överlåtas till en annan investerare hos företaget. Därefter kommer de att söka upp långivare som har liknande riskprofil och erbjuda dem att ta över din utlåning. Ett förslag presenteras sedan gällande vad du kommer att få betalt för lånen samt vad överlåtelseavgiften blir. Accepterar du villkoren får du pengarna utbetalda i förtid.

Avgifter

Som investerare i lån betalar du 1,8% av den ränta som låntagaren betalar. Investeras kapitalet i ett lån där låntagaren får betala 8% i ränta får du alltså en avkastning på 6,2%. Så länge som kapitalet enbart sitter på kontot hos Sparlån (och inte är utlånade) kostar det alltså inget. Du betalar därmed enbart i det fall som de blir utlånade och du får avkastning.

Sparlån sammanfattat

Sparån förmedlar P2P-lån (lån mellan privatpersoner) och det är i dessa lån som investering kan ske för att få en hög ränta på insatt kapital. Räntan som erbjuds är 3-9% beroende på riskprofil som väljs. Risken som tas är att långivaren inte betalar tillbaka pengarna trots påminnelser, inkasso eller ärende hos Kronofogden. Däremot har kreditförlusten varit knappt 1% över flera år.

Att starta konto hos Sparlån är gratis och avgift utgår enbart om investering i lån sker. I detta fall tas 1,8% av den ränta som låntagaren betalar i avgift.

Fördelar med Sparlån


Öppna sparkonto